What The Phở?

By Hien November 14, 2014 Life in Wellington

What The Phở?

phoI know what you are thinking, but it’s not it. The proper pronunciation for Phở is: [fəː˧˩˧] or [fo] and it is one of my all-time favourite Vietnamese foods.

Phở is a traditional Vietnamese soup, topped with beef or chicken and garnished with basil, spring onion, mint, sawtooth herbs, and some add-ons: Black bean sauce, chilli sauce, fish sauce, lime, etc… It takes hours, even a whole day, to perfect the taste of Phở, but only 5 – 10 minutes to eat and even faster to order again!

So what does it take to find a good Phở in Wellington? It took years of dining out and tons of dirty dishes before I finally found Nam Restaurant, a tried-and-true place for Phở, the best Phở in years!

Back home, though different regions have different kinds of Phở, here in Wellington, it doesn’t matter at all, a good Phở is a good Phở! Phở is not just a national cuisine, it’s a taste of home and is enjoyed by people everywhere, including babies, and yes even babies eat Phở sometimes.

So, wanna try some Phở? There are 8 Vietnamese restaurants in the Wellington CBD alone, and all of which serve Phở. Stop by any one of them and let us know your favorite. In case you struggle with the pronunciation, don’t worry, restaurants know what you’re talking about.

Some popular restaurants include:

What the Phở?

Fidels Cafe 1Tôi biết bạn đang nghĩ gì, nhưng không phải đâu nhé.  Phát âm đúng của Phở là  [fəː˧˩˧] hay [fo]và Phở là một trong những món Việt yêu thích nhất của tôi.

Phở là một bún nước của Việt Nam, thêm vào thịt bò hay thịt gà cùng lá húng quế, hành, bạc hà, ngò gai và một vài gia vị tự chọn: tương đen, tương đỏ, nước mắm, chanh,v.v…. Người ta thường phải mất hàng giờ, thậm chí gần như cả ngày để nấu được một nồi Phở ngon, nhưng chỉ mất 5 – 10 là ăn hết một tô và chỉ vài phút sau lại gọi thêm tô nữa!

Vậy phải vất vả thế nào mới tìm được một quán Phở ngon ở Wellington? Phải mất cả năm ăn thử và cả đống chén dĩa dơ trước khi biết đến nhà hàng Nam, nơi bán Phở ngon nhất Wellington!

Ở Việt Nam, dù nhiều vùng có nhiều loại Phở khác nhau, nhưng khi ở Wellington, một tô Phở ngon là một tô Phở ngon, không quan trọng vùng miền! Phở không chỉ là món ẩm thực quốc gia, Phở còn là chút gì đó quen thuộc của quê nhà và vì thế mọi người ai cũng chuộn Phở!

Bạn đã muốn thử Phở rồi chứ? Chỉ tính trung tâm Wellington thôi có đến 8 nhà hàng Việt Nam và cả 8 đều bán Phở. Gọi thử một tô Phở và nói cho tôi biết nhà hàng yêu thích của bạn nhé. Nếu bạn vẫn còn chật không biết cách phát âm Phở, đừng quá lo lắng vì nhà hàng nào cũng biết bạn muốn gọi món gì.

Một vài nhà hàng phổ biến tại Wellington: